Det Nordiska Ljuset i konsten - skandinaviskt måleri vid förra sekelskiftet

Plats: Park, Sturegatan 18, Stockholm. Det sista kurstillfället äger rum hemma hos Claes Moser i Vaxholm. 

I det fall man inte kan delta fysiskt vid något/några av tillfällena på Park, erbjuds därifrån streaming online i realtid.

Datum & klockslag: Onsdagar 17.00 - 19.00  med start 21 oktober och avslut 18 november 2020

Pris: 3 900 SEK för fem kurstillfällen inklusive en exklusiv helkväll hemma hos konstexperten Claes Moser på Villa Akleja i Vaxholm. Förfriskningar ingår. Kvällen på Villa Akleja startar kl 18.15 och slutar ca 20.00. Till Vaxholm reser deltagare på egen hand med buss, båt eller eget färdmedel.

Vår Covid 19-policy: Auctionet Academy följer myndighetsrekommendationer gällande Covid -19. För ett begränsat antal deltagare erbjuds en mycket stor salong på f.d. biografen Park för att garantera generöst avstånd mellan alla kursdeltagare. Också under besöket på Villa Akleja följs rådande anvisningar avseende smittskydd.

Kursbeskrivning:

21 oktober 

Avsnitt 1: Från Normandie till nordisk skymning – Svenskt sekelskifte

I slutet av 1800-talet var Frankrike det självklara resmålet för svenska konstnärer. Man studerade fransk naturalism och impressionism, reste till Normandiekusten och Bretagne i sökandet efter nya motiv och inspirerades starkt av friluftsmåleriet. Med de franska erfarenheterna i bagaget återvände många hem för att måla det egna landets natur, gärna i skymningsljus och i nationalromantisk anda. Vi studerar konstnärer som Hanna och Georg Pauli, Richard Berg, Karl Nordström och Nils Kreuger med flera.

28 oktober

Avsnitt 2: Från Skagen till Fleskum – Danska och norska friluftsmålare

I Skagen på Jylland verkade i slutet av 1800-talet konstnärer som Anna och Michael Ancher, Marie och P.S. Kröyer men även svenske Johan Krouthén. Där fanns det speciella intensiva ljuset och intressanta motiv i den lilla fiskebyns vardag. Begreppet Skagenmåleri myntades. En liten konstnärskoloni samlades även i norska Fleskum i Baerum sommaren 1886. Där målade Kitty Kielland och Harriet Backer, Christian Skredsvig och Eilif Petersen med flera. I norsk konsthistoria talar man om Fleskumsommaren och dess nyromantiska måleri.

4 november

Avsnitt 3: Ernest Thiel - konstmecenat av sin tid

“Jag vill ha ett hem dekorerat med tavlor på alla väggarna, det skall vara trivsamt, jag vill bo där” skrev Ernst Thiel till arkitekt Ferdinand Boberg som kom att rita Thielska galleriet åt honom. Thiel samlade sin egen tids konst med verk av Ernst Josephson, Eugène Jansson, August Strindberg m.fl., konstnärer som han ofta lärde känna personligen. Utöver svensk och dansk konst finns här verk av franska mästare och inte minst en unik samling målningar och grafik av Edvard Munch.

11 november

Avsnitt 4: Nationalromantik och symbolism – Finland och Norden

På Parisutställningen år 1900 fick Finland för första gången delta med egen avdelning, en paviljong i jugendstil, ritad av arkitekterna Gesellius, Lindgren och Saarinen. Paviljongens interiör var dekorerad med freskomålningar med Kalevala-motiv av konstnären Akseli Gallen-Kallela. Många finska konstnärer inspirerades av det egna landets natur och kultur, men även av internationella strömningar som symbolism och syntetism. Vi diskuterar finska och nordiska konstnärer som Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg, Magnus Enckell, Ivan Agueli och Olof Sager-Nelson.

18 november kl 18.15 - observera tiden!

Avsnitt 5: Besök hemma hos Claes Moser på Villa Akleja i Vaxholm

Konstexperten Claes Moser tar denna helafton emot oss på Villa Akleja i Vaxholm. Det stora huset var konstnärsparet Johan Axel Gustaf och Eva Ackes hem mellan 1901 och 1924. Numera inrymmer det Claes Mosers omfattande samling av just J.A.G. Ackes verk och är samtidigt hem för honom och hans familj. Exklusivt för vår grupp presenterar Claes sin samling av nordisk konst från 1800-talets slut och sekelskiftet 1900. Förutom Ackes verk inkluderar den konst av flera av våra största konstnärer, däribland Marie Krøyer.

Givet att vi lever i Covid-19-tider föreslår vi att man tar sig till Vaxholm på egen hand om man har möjlighet. Kursledaren kommer att åka båt med Waxholmsbolaget med avgång kl 17.00 från Strömkajen tillsammans med de ur gruppen som föredrar det. Dock är antalet platser i Waxholmsbolagets båtar starkt begränsade under perioden och det finns tyvärr inte längre möjlighet att reservera plats för grupper. Båten ankommer Vaxholm kl 18.00.

Anmäl dig här

Välkommen till kursen om Det Nordisk Ljuset i konsten. Det tar endast ett par minuter att anmäla sig. 

Kursens lärare:

Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning bl.a. som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. 

ANNA-KAISA SUMMANEN ÖHGREN

Claes Moser är efter drygt 30 år som konstexpert i tv-rutan ett känt ansikte för många. I den här kursen bjuder han generöst på sig själv och sin djupa kunskap om konst från förra sekelskiftet hemma på Villa Akleja i Vaxholm. Den magnifika villan hyser J.A.G Acke-museet och andra samlingar av svenskt och internationellt måleri. En unik kväll hos Claes Moser med familj avslutar kursen om det Nordiska Ljuset i konsten.

CLAES MOSER