0.jpg

Smyckeskola - en glimrande historia

Plats: Park, Sturegatan 18, Stockholm. 

I det fall man inte kan delta fysiskt vid något/några av alla tillfällen, erbjuds även streaming online i realtid.

Datum & klockslag: Torsdagar 17.00 - 19.00  med start 22 oktober och avslut  26 november 2020

Pris: 3 500 SEK ( inkl. moms) för sex kurstillfällen. Förfriskningar ingår.

Vår Covid 19-policy: Auctionet Academy följer myndighetsrekommendationer gällande Covid -19. För ett begränsat antal deltagare erbjuds en mycket stor salong på f.d. biografen Park för att garantera generöst avstånd mellan alla kursdeltagare.

Kursbeskrivning:

Genom denna fullmatade kurs guidar experterna Carolina Tüür och Victoria Astudillo genom smyckehistoriens ädla stenar och metaller via drottningar, stilikoner och designers. Smycken talar sitt eget språk och i den här serien lär vi oss tyda det.

22 oktober

Avsnitt 1: Renässans och barock.  

Ädelsten: pärlor 

Det är inte bara arkitektur och konst som efter medeltiden genomgår en renässans utan även de priviligierade människorna och det de väljer att smycka sig med. Vi kikar på vilken typ av smycken som är populära och varför, samt hur de bärs till dåtidens mode. Vi gör vidare en djupdykning i pärlornas magiska värld

29 oktober

Avsnitt 2: 1700-tal, rokoko och klassisicm.

Ädelsten: indiska och brasilianska diamanter

1700-talet präglas av nytänkande och uppfinningar samt de nyupptäckta världsdelarna som har kolonialiserats och som bidrar med mycket nytt och spännande.  Vi kommer gå igenom det nya modet som råder samt hur smycken bärs genom att bland annat studera tidens porträtt.

De indiska och brasilianska diamanterna importeras och tar över Europa.

Fotocredit: Auctionet Magazine

5 november

Avsnitt 3: Empire & 1800-talets nystilar.

Ädelsten: sydafrikanska diamanter och diamantslipningens historia 

Efter Napoleons tillträde till makten så ändras modet ännu en gång och nya influenser råder. Vi tittar på de välgjorda smyckena som än idag håller prakt och glans. Under resterande årtionden under 1800-talet är ingenting nytt under solen, antika stilar blandas och återföds, mycket tack var den tekniska revolutionen. Smycken skulle vara för alla, de börjar massproduceras och de känns säkert igen, många har nämligen ofta överlevt till idag. Större diamanter från en ny världsdel tar över. 

12 november

Avsnitt 4: Art Nouveau och Belle Epoque.

Ädelsten: safir, rubin

Tekniken går framåt, så gör även modet och suget efter något nytt. Det uppstår nya möjligheter att skapa sådant som inte gått att förverkliga tidigare, stenarna är stora och så även framtidstron. Dessa stilar blir dock de mest kortlivade  i smyckehistorien. Dagens djupdykning ägnar sig åt safirer och rubiner samt deras systerstenar. 

Fotocredit Aucitonet Magazine

19 november

Avsnitt 5: Art Deco & 1930-1950-tal.

Ädelsten: smaragd, akvamarin, odlade pärlor. Metaller.

De tuffa åren är inte ännu förbi. Europa har varit på botten men tron om ljusare tider syns i återanvändandet av det ädla som en gång varit. Bristen på material efter kriget gör uppfinningsrikedomen stor.

Vi gör en djupdykning i metaller och vilka de är och lär känna de de stora populära ädelstenarna ur Beryll-familj. Dessutom uppmärksammas pärlornas renässans.

26 november

Avsnitt 6: 1960-tal och framåt. Kända juvelerare.

Ädelsten: Turmalin, topas, opal, kvarts.

Det här är de individuella smyckeskonstnärernas tid, det är inte bara tradition utan helt nya former och mindre ädla material som tar plats på scen. Även de mindre dyrbara ädelstenarna tar stor plats då smycken ska vara för alla. 

Vi lär känna flera välkända juvelerafirmor och deras välrenommerade designers och formgivare. 

Anmäl dig här

Välkommen till kursen Smyckeskola. Det tar endast ett par minuter att anmäla sig. 

Kursens lärare:

carolina.jpg

Carolina Tüür är gemmolog FGA som studerat vid Gemmological Association of Great Britain och dedikerat sin yrkesbana till de ädla stenarna och metallernas värld. 

CAROLINA TÜÜR

victoria.jpg

Victoria Astudillo är utbildad gemmolog FGA vid Gemmological Association of Great Britain. Passionen för smycken, stenar och metaller blev så stark att en karriär inom juridiken fick ge ge

VICTORIA ASTUDILLO