hd_item_380500_cdaea66504.jpg

Stilhistoria - grundkurs

Plats: Park, Sturegatan 18, Stockholm.

I det fall man inte kan delta fysiskt vid något/några av alla tillfällen, erbjuds även streaming online i realtid.

Datum & klockslag: Tisdagar 17.00 - 19.00  med start 20 oktober och avslut  24 november 2020

Pris: 3 500 SEK ( inkl. moms) för sex kurstillfällen. Förfriskningar ingår.

Vår Covid 19-policy: Auctionet Academy följer myndighetsrekommendationer gällande Covid -19. För ett begränsat antal deltagare erbjuds en mycket stor salong på f.d. biografen Park för att garantera generöst avstånd mellan alla kursdeltagare.

Kursbeskrivning:

20 oktober 

Avsnitt 1: Renässansen – Från florentinsk prakt till vasaborgar

Renässansen anses ha sitt ursprung i Italiens stadsstater som Florens där mäktiga familjer som Medici uppförde påkostade palats. Utsidan av ett renässanspalats framstår ofta som en borg, men på insidan var väggarna täckta med målningar eller dyrbara vävda tapeter. Möbleringen bestod av bänkar, skåp och kistor med intarsiadekor. En nyhet var ett ökat antal fristående möbler som stolar och bord. Stilen präglas av symmetri och ordning, och dekoren var ofta starkt inspirerad av antikens mytologi.

27 oktober 

Avsnitt 2: Barocken – Stormaktstidens storslagna formspråk

Barocken som möbel- och inredningsstil fick sitt stora genomslag i Frankrike med Ludvig XIV under 1600-talets andra hälft. Storslagna inredningar skulle imponera på resten av Europa. Även om barockens former kunde var överdrivna byggde de på de klassiska stilelementen, som redan återupplivats under renässansen. Den pampiga stilen passade enväldets- och stormaktens Sverige. Bildhuggaren Burchard Precht formgav den karolinska guldbarocken med sina yvigt snidade möbler. Arkitekterna Tessin d.ä. och d.y.  förverkligade den konstälskande och tongivande svenska drottningen Hedvig Eleonoras olika byggnadsprojekt.

Fotokredit: Göteborgs Auktionsverk/Auctionet.com

3 november 

Avsnitt 3: Rokoko – från pompa till lekfull intimitet

Under 1700-talets första hälft frigjorde man sig från barockens imposanta salar för att samlas i intima rum, som passade till förtroliga och lärda samtal. Väggfält och möbler blommande ut i vegetativa slingrande mönster. Många nya bekväma möbler skapades under rokokon och de uppfyller än i dag våra krav på komfort. Under denna period byggdes det nedbrunna Stockholms slott upp med inredningar och möbler i rokoko, som blev högsta mode i landet. Slottsbygget blev en motor i utvecklingen av den svenska hantverksskickligheten. De skickliga och formsäkra arkitekterna Carl Hårleman och Jean Eric Rehn gav den franska rokokon en elegant svensk måttfullhet.

10 november

Avsnitt 4: Gustavianskt – klassicismens stramhet återuppstår

Ingen annan stil har vunnit sådan popularitet hos svenskarna som den gustavianska. Stilen fick redan sitt namn under Gustav III:s levnad. Impulserna kom som vanligt från Frankrike och Gustav III, liksom andra svenskar, åkte dit för att ta del av det senaste modet. Hans brinnande intresse för det klassiska stilidealet ledde till smakfulla inredningar i världsklass. En av pärlorna är hans paviljong i Hagaparken. Möbeltillverkningen kom för första gången att domineras av svenskfödda hantverkare, så som Georg Haupt och Gottlieb Iwersson. De gustavianska stolsmodellerna är oräkneliga och kopieras än idag.

 Fotokredit: Kalmar Auktionsverk/Auctionet.com

17 november

Avsnitt 5: 1800-talets stilomvälvningar – från kejserlig empire till frosseri i historiska stilar

Seklet började med Napoleons kejsarstil, empiren, för att mellanlanda i nystilarna och till sist sluta i jugend. Empiren var en fortsättning på nyklassicismen, men fick ett mer kraftfullt och strängt formspråk. Möbler i mahogny, konsthantverk av förgyllda bronser och textilier i starka färger präglade inredningarna. Den svenske kronprinsen Bernadotte tog stilen med sig från sitt hemland och hans nya namn, Karl Johan, gav stilen sitt svenska namn. Efter napoleontiden återuppstod den franska kungamakten, som blickade tillbaka på tidigare regenters stilideal. Renässans, barock, rokoko, nyklassicism inspirerade åter möbeltillverkarna, som gav stilen ett eget karaktäristiskt uttryck. Den framväxande borgarklassen på 1800-talet uppskattade modet och lät inreda sina överlastade hem i nyrenässans, nybarock och nyrokoko. Under 1900-talet fick nystilarna ett orättvist dåligt rykte, men i denna föreläsning lyfter vi fram dessa möbler, som ofta är gediget tillverkade i fina träslag.

24 november

Avsnitt 6: Jugend & Art Nouveau - ungdom och ny konstrikning

I slutet av 1800-talet skapas en ny stil, baserad på nationalromantik och med inspiration från naturen. Detta organiska, växtliga formspråk  gör upp med de historiserande stilarna och bryter igenom inom arkitektur, möbelkonst och konsthantverk. I Frankrike får den nya stilen namnet Art Nouveau medan den i Tyskland kommer att kallas Jugend. Hemmet som allkonstverk blev ett ideal. Med det avsåg man en helhet där allt från inredningar och möbler till glas och textilier gavs samma värde. Arkitekten får en ny roll som formgivare av både möbler och konsthantverk.

Anmäl dig här

Välkommen till vår grundkurs i Stilhistoria. Det tar endast ett par minuter att anmäla sig. 

Kursens lärare:

anna_kaisa_summanen_oghren.jpg

Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning bl.a. som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. 

ANNA-KAISA SUMMANEN ÖHGREN

henrik_aberg.jpg

Antikvitetsexperten Henrik Åberg har en magister i konstvetenskap och över 20 års erfarenhet som specialist i auktionsbranschen. 

HENRIK ÅBERG