Kursbeskrivning

Del 1 - Tiden, modet, hantverket

Art déco är en av våra mest älskade stilar! I denna kurs reser vi tillbaka till 1920- och 1930-talet och lär oss om tiden, modet, arkitekturen, utställningarna, inredningarna, den skira glaskonsten och de dekadenta festerna.

Kursen börjar tisdagen 2 november 2021, och fortsätter under tre livestreamade föreläsningstillfällen.

Föreläsningarna sker live i Zoom och spelas in för att kunna ses även i efterhand upp till en månad efter påbörjad kurs.

Kursinnehåll

Föreläsning 1
Datum: Tisdagen den 2 november kl 17.30

Konstvetaren Anna-Kaisa Summanen Öhgren inleder kursen och berättar det glada 1920-talet och följer förändringarnas vindar in till det stramare 1930-talet

Under timman kommer ni att bekanta er med tiden, livet, konsten och arkitekturen. 

Föreläsning 2
Datum: Tisdagen den 9 november kl 17.30

Klackarna i taket!  Fashionexperten Malin Sveholm berättar om modet och alla dess underbart detaljrika accessoarer.

Art décomodet är distinkt, elegant och färgstarkt. Under föreläsningen tittar vi på ikoner, utformning, snitt och detaljer, men också hur modet följer konst och kultur - från kubism till ryska baletten.

Föreläsning 3
Datum: Tisdagen den 16 november kl 17.30

Li Pamp tar över vid rodret och visar er en tid då Sverige skimrade som allra mest på designhimmelen. Vår svenska Art Déco kallades Swedish Grace och bjöd arkitektur, möbler och konsthanverk som vann priser världen över.


Välkommen till den festliga Art Déco-perioden med oss på Auctionet Academy.

Kursens lärare

Anna-Kaisa Summanen Öhgren

Lektor, konst & designhistoria

Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning bl.a. som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. Hon har vigt hela sin karriär åt konst och antikviteter och var under många år intendent på auktionshus. Anna-Kaisa har särskilt djup kunskap om 1800- och 1900-talets konst, konsthantverk och design. Hon älskar utmaningen i att analysera konst, från symbolladdat 1600-tal till det helt samtida. Den tidiga modernismen är hennes favoritperiod och hon är särskilt förtjust i art deco.

Malin Sveholm

Expert Vintage & mode

Malin Sveholm har mer än tjugo års erfarenhet av auktionsbranschen och har i egenskap av specialist på vintage mode och accessoarer synts ofta i tv-rutan.

Hon var pionjär för att introducera vintage mode på auktion i Sverige. Men engagemang och djup kunskap guidar hon bland stilepoker, designers, material och konstnärliga uttryck. Bland hennes egna favoritformgivare märks Yves Saint Laurent, Coco Chanel och Elsa Schiaparelli. Malin drömmer om att hitta en Kelly-väska från Hermès på loppis i Paris.

Li Pamp

Rektor

Li Pamp är rektor för Auctionet Academy. I hela sitt yrkeslliv har hon arbetat i antikbranschen, bland annat på auktionshus som intendent för 1900-talsdesign. Genom åren har hon lett ett stort antal kurser och tematiserade resor. För den riktigt stora massan är hon känd från tv-rutan där hon verkar som antikexpert och programledare sedan 2008.

Li har fördjupade kunskaper i 1900-talsdesign vilket tillsammans med arkitektur och övergripande kulturhistoria är de ämnen som hon undervisar i hos Auctionet Academy. Dessutom dyker hon upp i de flesta kurser för att också ställa svåra frågor till experterna.

Li drömmer om att en gång ha ett eget bibliotek med ett skånskt 1700-tals stenbord i och att iordningsställa en ateljé för de gipsskulpturer hon samlar på.