Kursbeskrivning

Hur ser man skillnad på konst av Monet och Manet?  Vem levde först av Da Vinci och Carvaggio, och är gouache samma sak som akvarell?

Allt du behöver veta om konst är onlinekursen för dig som har många frågor om konst i allmänhet.

Lärarna Mats Bergstrand och Anna-Kaisa Summanen Öhgren leder dig genom den snåriga konstdjungeln - allt från de stora renässansmästarna till användbara glosor oh tips på smarta konstköp.

Detta är kursen för dig som vill imponera på svärmor, briljera på frågesporten eller helt enkelt är nyfiken på konst.

Välkommen till vår introduktionskurs i konsthistoria!

Kursinnehåll

Avsnitt 1: Vad är konst?

Avsnitt 2: Renässans

Avsnitt 3: Barock & 1700-tal

Avsnitt 4: Måleritekniker

Avsnitt 5: 1800-tal

Avsnitt 6: Grafiska tekniker

Avsnitt 7: Modernismen

Avsnitt 8: Från pop till nutid

Avsnitt 9: Terminologi 

Avsnitt 10: Se och köpa konst 

Kursledare

Mats Bergstrand är av Stockholms Handelskammare auktoriserad värderingsman och har en lång karriär i auktionsbranschen. Den riktigt stora publiken känner igen honom från antikvitetsprogram i tv. Mats har särskilt djup kunskap inom konst och grafik. Mats egen favoritperiod i historien är 1600-talet och han skulle gärna utöka sin samling av fina old masters målningar.


Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. Hon har vigt hela sin karriär åt konst och antikviteter, och var under många år intendent på auktionshus. Anna-Kaisa har särskilt djup kunskap om 1800- och 1900-talets konst, konsthantverk och design.