Onlinekurs | Svenska designklassiker
En introduktion till svensk möbelhistoria
Kursbeskrivning
Laminofåtöljen, Superellipsbordet och Stringhyllan är bara några exempel på innovativ design som gått till historien och inspirerat mängder av dagens inredning. Den här kursen vänder sig till dig som vill få en bred grund inom svensk formgivning. Vi kommer att möta designikoner som Carl Malmsten, Bruno Mathsson och Anna Petrus.
Efter kursen kommer du att kunna identifiera svenska designklassiker och ha kunskap om stilar som Swedish Grace, Funktionalism och Scandinavian modern.
Hur fungerar det?
Denna onlinekurs är en studioinspelad föreläsningsserie i 10 delar som du kan titta på när du vill från din dator, smartphone eller läsplatta. Mellan varje lektion har du möjlighet att testa dina nya kunskaper i kursens egna quiz. Lektionerna är ungefär 10–20 minuter långa vardera.
När du skapat ditt konto finns kursen tillgänglig under "Mina Sidor" dygnet runt och du kan påbörja kursen när du vill och fortsätta i din egen takt.
Du har fri tillgång till din onlinekurs i ett helt år från inköpsdatum.
Kursinnehåll
Avsnitt 1: Modernismens genombrott
Avsnitt 2: Swedish Grace - Svensk Art Déco
Avsnitt 3: Producenterna
Avsnitt 4: Funkisformgivarna
Avsnitt 5: Carl Malmsten
Avsnitt 6: Josef Frank
Avsnitt 7: Folkhemsformgivarna
Avsnitt 8: Bruno Mathsson
Avsnitt 9: H55
Avsnitt 10: Postmodernismens pionjärer
Kursens lärare
Li Pamp är grundare av Auctionet Academy och VD för Stockholms Hantverksförening och Hantverkarnas Riksorganisation. I hela sitt yrkesliv har hon arbetat i antikbranschen, bland annat på auktionshus som intendent för 1900-talsdesign. Genom åren har hon lett ett stort antal kurser och tematiserade resor. För den riktigt stora massan är hon känd från tv-rutan där hon verkar som antikexpert och programledare sedan 2008. Li har fördjupade kunskaper i 1900-talsdesign, vilket tillsammans med arkitektur och övergripande kulturhistoria är de ämnen som hon undervisar i hos Auctionet Academy.
Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. Hon har vigt hela sin karriär åt konst och antikviteter, och var under många år intendent på auktionshus. Anna-Kaisa har särskilt djup kunskap om 1800- och 1900-talets konst, konsthantverk och design.