Watch Intro Video

Se trailer!

Kursbeskrivning - Digital smyckeskola

I den här glimrande kursen om tio korta avsnitt ( dessa varierar mellan 5-10 minuter) guidar gemmologerna och smyckesexperterna Carolina Tüür och Victoria Astudillo genom femhundra år av smyckehistoria. Här görs nedslag bland ädla stenar och dyrbara metaller. Efter genomgången kurs har du fått grundkunskap om smyckenas utveckling genom stilepokerna och vilken betydelse olika stilikoner och kungligheter haft för smyckemodet. Varje kursavsnitt avslutas med ett kort quiz innan man klickar sig vidare till en ny lektion.

Kursen är giltig i 12 månader från inköpsdatum och går att se från alla datorskärmar och din smarta telefon. Under hela giltighetstiden kan man se om kursen så ofta, och när man vill.Kursinnehåll

Avsnitt 1: Renässansen

Med avstamp i det sena 1400-talets Italien lär vi oss hur man smyckade sig under renässsansen. I Sverige blev Vasa-ätten rikets dåtida influencers och pärlor, guld och emalj blev högsta mode för de som hade råd.

Avsnitt 2: Barocken

Barockens smycketrender domineras av pärlor! Ett nytt mode som visar mer hud kräver nya smycken. Det är under barocken som världens mest berömda pärla börjar sin resa genom historien.

Avsnitt 3: 1700-talet

Marie-Antoinette av Frankrike och Gustav III i Sverige sätter tonen för vad som blir "must-haves" under 1700-talets andra hälft. Frasiga tyger och pudriga peruker kräver extravaganta smycken. I det här avsnittet lär vi oss bl.a. ett franskt smyckevokabulär och att det blir modernt att bära olika stenar på dagen än på kvällen. Det är också nu de stora diamanterna gör entré.

Avsnitt 4: Empire

Under det tidiga 1800-talet vurmar man för antika ideal. Franske kejsaren Napoleon och hans Josephine introducerar en ledigare klädstil som matchas av tunna och lätta smycken, som även hamnar i håret. Empiren är de dubbla armbanden och kaméernas storhetstid.

Avsnitt: 5: Nystilarna

Industrialismen växer sig stark, liksom det brittiska imperiet med Drottning Victoria i spetsen. När Victoria sörjer sin Alberts bortgång blir det trend att bära svarta sorgesmycken. Världsutställningen 1851 blir en omvälvande händelse och nya diamantfyndigheter skapar habegär.

Avsnitt 6: Art Nouveau

Som en protest mot 1800-talets massproduktion värderas nu det goda hantverket och smycken blir till verklig konst. Rene Lalique och Henri Vever blir stilskapande

Avsnitt 7: La Belle Epoque

Metallen platina och nya typer av instrument möjliggör smyckeskonst på en helt ny nivå. Nya ädelstensslipningar blir moderna och drottning Alexandra av England blir en av tidens stilikoner.

Avsnitt 8: Art Deco

Vid Världsutställningen i Paris 1925 når stilen Art Deco sin kulmen. Hollywoods filmstjärnor är de "nya kungligheterna" och framtridstron är stark. Idag är tidens smycken lika populära som för 100 år sedan och vi får veta varför.

Avsnitt 9: 1900-talets mitt

I efterkrigstidens dyningar lär man sig att återanvända. Man räds inte att blanda exklusiva stenar med enklare. Uppfinningsrikedomen är stor och snart träder de syntetiska stenarna in på marknaden.

Avsnitt 10: 1960-talet och framåt

När vi kommer närmare vår egen tid blir smyckeformgivarna kända liksom producenter som Cartier och Tiffany & Co. Kändisar och europeiska prinsessor blir stilikoner och smycken liknar alltmer konstverk.Kursens lärare

Victoria Astudillo

Gemmolog & smyckesexpert

Carolina Tüür

Gemmolog & smyckesexpert