Om kursen

Datum: 14 maj, 28 maj och 11 juni | Plats: Stockholm

Gustav III:s inflytande i vår historia är omistlig och har lämnat ett fantastiskt kulturhistoriskt avtryck hos oss här i Sverige – och en hel stilepok som bär kungens namn!

Under en tredelad kurs lär Ulrica Häller oss om tiden, epoken, stilidealen och det gustavianska i inredningar och möblemang. Det första tillfället är en föreläsning i Auctionet Academys kurslokal på Östermalm och följs upp med två studiebesök då vi får kliva rakt in i Gustav III:s värld i Antikmuseet i Kungliga Slottet och Gustav III:s Paviljong i ljuvliga Hagaparken. 

Gustav III:s planer för Haga inbegrep även ett slott av gigantiska mått som aldrig blev uppfört. I detta hade kungen tänkt placera de skulpturer han inköpt under sin italienska resa. De kom istället efter kungens död att finna sin plats i Gustav III:s Antikmuseum i Kungliga Slottets nordvästra flygel. 

I Gustav III:s paviljong kommer vi att studera de sengustavianska interiörer som på kungens uppdrag utfördes efter Louis Masreliez ritningar. Efter kungens resa nådde både nyklassicismen och den engelska lanskapsparken våra breddgrader, vilket Haga är ett av landets finaste exempel på.

Varmt välkommen till en unik kurs som sätter en extra guldkant på den magiska tiden mellan hägg och syrén. 

Plats och datum

Kursen är uppdelad i tre tillfällen, varav en föreläsning och två studiebesök.

Tisdag 14 maj
Grev Turegatan 55A, Östermalm.
Klockan 14.00–16:00.

Tisdag 28 maj
Gustav III:s antikmuseum, Slottsbacken 1, Gamla stan.
Klockan 14.00–cirka 15:30.

Tisdag 11 juni
Gustav III:s paviljong i Hagaparken, Solna.
Klockan 14.00–cirka 15:30.

Pris

1500 kr för tre tillfällen.
Kaffe, te och fika ingår vid tillfället i kurslokalen.

Lärare

Ulrica Häller

Ulrica är konsthistoriker, en uppskattad föreläsare från Stockholms Auktionsverks Antikskolan samt museilärare vid Kungliga Slottet. Hon har en passion för historiska interiörer, antikviteter och äldre föremål och en orubblig övertygelse om att det är kul att lära. Kunskap gör livet rikare!