Kursbeskrivning

Den här kursen kommer att handla om svensk keramik och framförallt konstgods framställt under 1900-talet och slutet av 1800-talet. Vi kommer att gå igenom grunder om materialet keramik och dess olika undergrupper. Tyngdpunkten kommer att ligga på de stora fabriker och konstnärer som var verksamma här i landet.


Under kursens gång möter vi världskändisar som bland andra Berndt Friberg, Lisa Larson och Hans Hedberg.


Efter avslutad kurs har du en fördjupad kunskap om material, olika fabriker och formgivare, stämplar och andra kännetecken. Även en stilhistorisk översikt av 1900-talets keramik väntar dig. Tips och råd för att handla keramik på auktion kommer att ge dig ökad trygghet i dina val och kanske början på ett nytt samlarområde. Välkommen till en djupdykning ner i keramiken!


Denna onlinekurs är en studioinspelad föreläsningsserie i 10 delar som du kan titta på när du vill från din dator eller smartphone. Mellan varje episod kan du kan testa dina nya kunskaper i kursens egna quiz.
Kursens lärare

Maria Öhman

Chefsintendent på Göteborgs Auktionsverk

Maria Öhman är chefsintendent på Göteborgs Auktionsverk och av Västsvenska Handelskammaren förordnad värderingsman. Hon har en lång och bred erfarenhet inom auktionsbranschen. Hos Auctionet Academy undervisar hon om konst och konsthantverk från 1900-talet. Bland hennes egna favoritkonstnärer märks Göteborgskoloristerna.

Maria Öhman har konsten i fokus med särskilt intresse för de äldre mästarna och västkustens stora namn och pärlor. Efter universitetsstudier i konstvetenskap här hemma och på Institut d’Etudes Supérieures des Arts i Paris ligger även Frankrikes rika konsthistoria henne varmt om hjärtat. Med över 20 års erfarenhet i auktionsbranschen har hon stor kunskap om konst och antikviteter. Maria är en omtyckt föreläsare med mångårig erfarenhet av att hålla kurser.