Se trailer!

Onlinekurs | Lerans mästare

Grundkurs i modern svensk keramikKursbeskrivning


Den här kursen handlar om modern svensk keramik och framförallt konstgods framställt under 1900-talet och slutet av 1800-talet. Vi kommer att gå igenom grunder om materialet keramik och dess olika undergrupper. Tyngdpunkten kommer att ligga på de stora fabriker och konstnärer som var verksamma i vårt avlånga land.


Under kursens gång möter vi världskändisar som bland andra Berndt Friberg, Lisa Larson och Hans Hedberg.


Efter avslutad kurs har du en fördjupad kunskap om material, olika fabriker och formgivare, stämplar och andra kännetecken. Även en stilhistorisk översikt av 1900-talets keramik väntar dig. Tips och råd för att handla keramik på auktion kommer att ge dig ökad trygghet i dina val och kanske början på ett nytt samlarområde. Välkommen till en djupdykning ner i keramiken!Hur fungerar det?


Denna onlinekurs är en studioinspelad föreläsningsserie i 10 delar som du kan titta på när du vill från din dator, smartphone eller läsplatta. Mellan lektionerna har du möjlighet att testa dina nya kunskaper i kursens egna quiz. Varje lektion är ungefär 10–15 minuter långa.


När du skapat ditt konto finns kursen tillgänglig under "Mina Sidor"  dygnet runt  och du kan påbörja kursen när du vill och fortsätta i din egen takt.


Du har fri tillgång till din onlinekurs i ett helt år från inköpsdatum.Kursens innehåll


Avsnitt 1: Vad är keramik? 

Avsnitt 2 : Jugendkeramikens pionjärer - Fabrikerna

Avsnitt 3 : Jugendkeramikens pionjärer - Verkstäderna

Avsnitt 4 : Gustavsbergs dominans

Avsnitt 5 : Rörstrands revansch

Avsnitt 6 : 1950-talet. Formgivarnas årtioende.

Avsnitt 7 : Upsala-Ekeby och två fabriker i Gävle

Avsnitt 8 : Keramiker i egna ateljéer

Avsnitt 9 : Världskändisarna

Avsnitt 10 : Sammanfattning och köptips
Kursens lärare

Maria Öhman är chefsintendent på Göteborgs Auktionsverk och av Västsvenska Handelskammaren förordnad värderingsman. Hon har en lång och bred erfarenhet inom auktionsbranschen. Hos Auctionet Academy undervisar hon om konst och konsthantverk från 1900-talet. Bland hennes egna favoritkonstnärer märks Göteborgskoloristerna.

Maria har konsten i fokus med särskilt intresse för de äldre mästarna och västkustens stora namn och pärlor. Efter universitetsstudier i konstvetenskap här hemma och på Institut d’Etudes Supérieures des Arts i Paris ligger även Frankrikes rika konsthistoria henne varmt om hjärtat. Med över 20 års erfarenhet i auktionsbranschen har hon stor kunskap om konst och antikviteter. Maria är en omtyckt föreläsare med mångårig erfarenhet av att hålla kurser.