Watch Intro Video

Se trailer!

Onlinekurs | Leva med antikviteterKursbeskrivning

En allmänbildande och inspirerande kurs där Li Pamp & Tom Österman genom tio avsnitt, om 10-20 minuter styck, lotsar dig in i antikviteternas fantastiska värld. Vi möter experten Henrik Åberg som lär dig urskilja de olika historiska inredningsstilarna. Antikfantasten och kreatören Marie-Louise Douglas delar med sig av sin kunskap och inredningsfilosofi. Efter avslutad kurs har du även lärt dig allt om hur man gör smarta köp på auktion och hur man vårdar sina kära ägodelar. Varje kursavsnitt avslutas med ett kort quiz innan man går vidare till nästa lektion.


Hur fungerar det?


Denna onlinekurs är en studioinspelad föreläsningsserie i 10 delar som du kan titta på när du vill från din dator, smartphone eller läsplatta. Mellan varje lektion har du möjlighet att testa dina nya kunskaper i kursens egna quiz. 


När du skapat ditt konto finns kursen tillgänglig under "Mina Sidor"  dygnet runt  och du kan påbörja kursen när du vill och fortsätta i din egen takt.


Du har fri tillgång till din onlinekurs i ett helt år från inköpsdatum.
Kursinnehåll

Avsnitt 1: Vad är en antikvitet?

Alla föremål som blir gamla blir inte nödvändigtvis klassade som antikviteter. Det finns visssa parametrar som måste uppfyllas. Vilka de är och hur man sett på antikviteter historiskt reds ut i det här avsnittet. Li och Tom delar även med sig av konkreta råd till den som vill köpa antikviteter och samtidigt göra en klok investering.

Avsnitt 2:  Barock & Rokoko

Bland de stora tidiga inredningsidealen utmärker sig barocken och rokokon med sina svängda former. Dock är det mycket som skiljer den bombastiska barocken från den sirliga rokokon. Experten Henrik Åberg exemplifierar i det här avsnittet med att peka på ett antal föremål som kan betraktas som bedårande barn av sin tid.

Avsnitt 3: – Första - andra - tredje

I det här avsnittet lär Li och Tom ut hur man köper på auktion och hur man förbereder sig på bästa sätt. Det finns ett antal saker som är väldigt bra att känna till innan man ger sig in i en budgivning. Efter den här lektionen kommer du att ha full koll.

Avsnitt 4:  Rörd eller orörd?

Också då man omger sig med konst och antikviteter vill vi ju kunna leva ett modernt liv med allt vad det innebär av bekvämligheter och uppdaterad teknologi. Inredaren Marie-Louise Douglas visar här hur man får ihop arvegodset och samtiden. När bör man klä om, eller måla om en möbel och när ska man lämna den orörd?

Avsnitt 5: Nyklassicism & Empire

Nyklassicismen anses vara den mest inflytelserika av de historiska inredningsstilarna. I Sverige blir den synonym med kung Gustav III på 1700-talets slut och än idag är gustavianska möbler eftertraktade. Henrik Åberg visar exempel på hur antikens ideal smög sig in i möbler och konsthantverk.

Avsnitt 6: Konst - köpa, rama, hänga

Här reds de olika konstbegreppen ut, från etsning till måleri och skulptur. Vilken ram ska verket ha och hur hänger man upp sin konst på ett snyggt sätt? Bör man byta ut den antika guldramen till en modern variant? Li och Tom guidar och Marie-Louise tipsar.

Avsnitt 7: Mästare & märkningar

Ibland har ett föremål en signatur, ibland bär det rester av en etikett. Det kan vara helt avgörande för det ekonomiska värdet. Här går vi till botten med skråämbetets märkningar och tittar på stämplar för silver. Dessutom skiljer vi en gång för alla på Svenskt Tenn och svenskt tenn.

Avsnitt 8: Proveniens

Under senare år har proveniens, alltså ett föremåls ägarhistoria, seglat upp som verkligen avgörande för ett objekts värde, både kulturhistoriskt och ekonomiskt. Den här lektionen handlar helt och hållet om detta, den viktiga proveniensen.

Avsnitt 9: Vårda och använda

Vad kan man diska i diskmaskinen och vad ska putsas med specialmedel? Hur sköter man en matta på bästa sätt och hur bevarar man en förgyllning för framtiden? Li, Tom och Henrik ger här tydlig konsumentupplysning.

Avsnitt 10: Det dukade bordet

Kursens sista avsnitt bjuder till bords. Där hittar man ofta de mest prisvärda antikviteterna. Li ger en kort porslinsskola och Marie-Louise inspirerar till generös dukning med gammalt och nytt.
Kursens lärare

Li Pamp

Rektor

Tom Österman

Antikvitetsexpert

Marie-Louise Douglas

Inredare & kreatör

Henrik Åberg

Antikvitetsexpert