Kursbeskrivning

Under tre timslånga livestreamade föreläsningar med start 8 juni möter ni våra omtyckta lärare Anna-Kaisa Summanen, Victoria Astudillo, Carolina Tüür och Li Pamp. De dyker ner i jugendstilen och lär ut om arkitektur, inredningsföremål och de smycken som blir på modet kring sekelskiftet 1900.  

Föreläsningarna sker live i Zoom och spelas in för att kunna ses även i efterhand upp till en månad efter avslutad kurs.

Kursinnehåll

Föreläsning 1
Datum: Tisdagen den 8 juni kl 17.30

Anna-Kaisa Summanen Öhgren inleder kursen. Här får vi lära känna ursprunget till jugendstilen och varför den i vissa länder kallas Art Nouveau. Vi bekantar oss med framstående arkitekter och formgivare, både i Sverige och internationellt. Bland de svenskar vi lär känna finner vi arkitekten Ferdinand Boberg, glaskonstnärerna vid Kosta och formgivaren Alf Wallander. Det görs även ett nedslag i grannlandet Finlands fantastiska jugendarkitektur.

På kontinenten skapas glaskonst av Émile Gallé och Daum Nancy och makalös arkitektur av Victor Horta.


Föreläsning 2
Datum: Tisdagen den 15 juni kl 17.30

Gemmologerna Carolina Tüür och Victoria Astudillo brinner för Art Nouveau-epoken och i den här föreläsningen djupdyker de bland smycken från perioden. Lär känna ett unikt  formspråk med trollsländor och fjärilar, ädla stenar och blanka metaller utfört i för tiden nya tekniker. 


Föreläsning 3
Datum: Tisdagen den 22 juni kl 17.30

I seriens sista föreläsning tar Li Pamp oss med till fler internationella uttryck av jugendstilen. Mackintosh i Skottland skapar en strikt och grafisk jugend. I Österrike tar man efter den och Wien blir centrum för så kallad Wiener-secession med frontfigurer som Otto Wagner, Josef Hoffman och Gustav Klimt. I Barcelona härskar Antonio Gaudís fantasifulla tolkning av Art Nouveau.  

Kursens lärare

Anna-Kaisa Summanen Öhgren

Lektor i konst & designhistoria

Läs mer om Anna-Kaisa

Victoria Astudillo

Gemmolog & smyckesexpert

Carolina Tüür

Gemmolog & smyckesexpert

Li Pamp

Rektor