Kursbeskrivning

Vid tre livestreamade tillfällen, som sker via Zoom, med start den 31 mars gör gemmologerna Carolina Tüür och Victoria Astudillo en verklig djupdykning i vår mest älskade ädelsten – den gnistrande diamanten. Här får du lära dig om stenens ursprung, om slipningar och färger, priser och kvaliteter och allt man bör veta innan man köper en diamant.

Kursinnehåll

Datum: 31 mars kl 17.30
Föreläsning 1: Varför älskar vi diamanter?


Det är något speciellt med just diamanten jämfört med jordens alla andra ädelstenar. I den här föreläsningen besvaras frågor som: Var kommer diamanten ifrån och hittas den på samma ställen än idag? Hur bedöms kvalitet och pris på denna sten som är den mest reglerade av alla ädelstenar? Vi lär oss också om betydelsen av de viktiga fyra C:na.

Datum: 7 april kl 17.30
Föreläsning 2: Djupdykning i diamantens magiska värld


Diamantens slipning har utvecklats genom tiderna och idag finns en mängd olika slipningar som våra förfäder aldrig ens hade kunnat föreställa sig.

I vilka färgvariationer finns diamanten, och hur viktig är färgen?  Det reds ut under den här föreläsningen.

Diamantens utseende kan förbättras med olika behandlingsmetoder. Vilka metoder man ska se upp med avslöjas här, och så ges en inblick i hur man arbetar på ett diamantlaboratorium och vad som krävs för att en diamant ska få certifieras.

Datum: 14 april kl 17.30
Föreläsning 3: Diamanter på 2000-talet. Vilka fällor kan man gå i?


Allt som gnistrar är inte diamanter. Det finns en rad olika imitationer som kan ställa till det för oss och det reds ut i den här föreläsningen. Bland de största utmaningarna är att lära sig identifiera de syntetiska diamanterna.

Diamanten är jordens hårdaste mineral, men trots det kräver den god omvårdnad. Här ges kloka råd om vad som är det viktigaste att tänka på när man ska köpa en diamant.Kursens lärare

Carolina Tüür

Gemmolog & smyckesexpert

Victoria Astudillo

Gemmolog & smyckesexpert