MODERN DESIGN
En digital, livestreamad kurs för dig som vill lära känna 1900-talets största formgivare och de viktigaste designklassikerna från jugend till postmodernism.
I denna streamade föreläsingsserie med start måndagen den 15 mars klockan 17.30, lotsar Li Pamp och Anna-Kaisa Summanen genom den moderna designhistorien.
Undervisningen sker via skärm. Vi tar avstamp i jugend och Art Nouveau, fortsätter genom den tidiga modernismen och Swedish Grace-epoken vidare till efterkrigstidens design och det mer samtida.
Varje föreläsning i denna digitala kurs är drygt en timme lång, med utrymme för frågor från deltagarna via en chattfunktion. Varje tillfälle äger rum i realtid, vid samma veckodag och klockslag under sex veckor. I det fall att man inte kan närvara vid ett föreläsningstillfälle, finns möjlighet att se föreläsningen i efterhand.
Måndagen den 15 mars kl. 17.30
Föreläsning 1: Jugend & Art Nouveau
Efter ständiga historiska tillbakablickar växte viljan att skapa en helt ny och självständig stil. Den fick namnet jugend eller art nouveau. Den nya stilen tog lite olika riktningar: en som var organisk och växtligt slingrande, och en som var striktare och mer geometrisk. I kursens första föreläsning gör vi ett djupdyk i förra sekelskiftets viktigaste stilriktning.
Måndagen den 22 mars kl. 17.30
Föreläsning 2: Modernismens genombrott
Nytt under modernismen var att funktionen skulle bestämma över formgivningen. Dekoration för dekorationens skull bannlystes. Bauhausskolans ideal om släta ytor och enkla geometriska former spred sig. I Sverige blev begreppet funktionalism ledord. Bland förgrundsfigurerna märks Le Corbusier, Marcel Breuer, Alvar Aalto, och Gunnar Asplund.
Måndagen den 29 mars kl. 17.30
Föreläsning 3: Utställningarna & Nya tekniker
Världsutställningarna blev under 1920- och 30-talen uppvisningsytor för världens bästa design. Här lanserades Orreforsglaset och här visades design av giganter som Mies van der Rohe och Le Corbusier. Sverige blir en designnation att räkna med i och med den internationella lanseringen av tjugotals-klassicismen, kallad Swedish Grace, på Parisutställningen 1925. Här hemma kom Stockholmsutställningen och H55 att bli historiska.
Måndagen den 5 april kl. 17.30
Föreläsning 4: 1950-talets designikoner
Myran, Sjuan, Äpplet, Domino och Fladdermusen – lång är raden av älskade designklassiker som såg dagens ljus under tiden efter andra världskriget. Framtidsoptimism och kreativitet skapade odödliga ikoner för sin tid. Vi det här tillfället går vi igenom några av de viktigaste.
Måndagen den 12 april kl. 17.30
Föreläsning 5: Plast, pop & rymdromantik
På 1960-talet slog materialet plast igenom på bred front och möjliggjorde ett helt nytt formspråk. Danske Verner Panton skapade världens första stol tillverkad i ett stycke, massproduktionen tog ett skutt framåt och den första månpromenaden inspirerade till lampor, smycken och möbler.
Måndagen den 19 april kl. 17.30
Föreläsning 6: Postmodernism & anti-design
Som kritik mot den funktionella modernismen kom postmodernismen – en mångkulturell och eklektisk stil. I Milano bildades under 1980-talet anti-designrörelsen Memphisgruppen och i Sverige gjorde Jonas Bohlin sin ikoniska betongstol.
Lektor, konst & designhistoria
Rektor