Photo: Helena Bonnevier, Hallwyl museum/SHM.


Om kursen

Upplev 1900-talets naivism i denna inspirerande och fördjupande tredelade kurs, där vi utforskar en konststil präglad av direkthet, lekfullhet och ärlighet. Tillsammans fördjupar vi oss i naivismens särpräglade uttrycksformer, med särskilt fokus på svenska pionjärer som Lim-Johan och Hilding Linnqvist.  

Under kursen får vi en visning av Tobias Bolin som har curerat den aktuella utställningen ”Lim-Johan och den utomordentliga ärligheten” på Hallwylska museet samt en exklusiv inblick i Hilding Linnqvists arkiv. Du får fördjupa dig i konstnärernas liv och verk, samt förstå hur naivismens enkla, men kraftfulla formspråk, har påverkat den svenska konstscenen.


Plats

Stockholm

Tid och datum

Onsdag 20 november kl. 17–18.30
Grev Turegatan 44, 
 Stockholm

Onsdag 27 november kl. 17–19
Hallwylska museet
 Hamngatan 4, Stockholm

Onsdag 4 december kl. 17–19
Hilding Linnqvists arkiv
Östermalmsgatans 56, Stockholm

Pris

1495 kr ink. moms för tre tillfällen.

Vi bjuder även på inträdesbiljett till Olle Olsson Hagalund museet.


*Observera att visningstillfällena är kortare än två timmar eftersom vi behöver dela upp besökarna i mindre grupper.

Lim-Johan och den utomordentliga ärligheten

på Hallwylska museet

Konstnären Johan Erik Olsson (1865–1944), mer känd som Lim-Johan, räknas som en av våra främsta naivistiska konstnärer. Han föddes i Mackskalen i Hälsingland i samma trakt som familjen von Hallwyl drev skogsbruk. Skogen och omgivningarna i hans hemtrakter var en stor inspiration till hans finstämda konst. Han får sitt stora genombrott först efter sin död, hans konst upptäcks av filosofie doktorn Philibert Humbla under sent 1940-tal. Det äktnaiva uttrycket ses som något genuint och oförvanskat i en alltmer konstruerad värld. I utställningen får besökaren ta del av Lim-Johans måleri, träsnideri och fotograferande.

Den Hallwylska samlingen

Hallwylska museet är en persons vision och verk. Wilhelmina von Hallwyl (1844–1930) var en av Sveriges storsamlare av konst och konsthantverk vid sekelskiftet 1900. Under sitt liv köpte Wilhelmina von Hallwyl stora mängder konst och antikviteter. Idén att skapa ett museum växte fram allt eftersom samlingen växte. Redan när makarna von Hallwyl flyttade in på Hamngatan 4 hade Wilhelmina tanken att huset och samlingen skulle bli ett museum. Syftet var, enligt henne, "att hopbringa ett såvidt möjligt rikhaltigt och mångskiftande material till belysning af såväl min egen samtids som äldre tiders kultur".