Om kursen

Datum: Sex tisdagar vårterminen 2024 | Plats: Grev Turegatan 55, Stockholm

Lys upp vintermånaderna med skönhet, historia och underbar kunskap! När våren nalkas kan gruppen svara på frågor som: Vad är typiska kännetecken för epokernas arkitektur, möbler och inredningar? Vad styr och formar stilarnas uttryck? Och varför är vissa saker så dyra på auktion?

Under kursen bekantar vi oss med de olika stilepokerna i västerländsk stilhistoria, från renässansen fram till 1900-talets början. Betoningen ligger på barock, rokoko, gustavianskt och Karl-Johan, då dessa är de mest förekommande i Sverige. Vi lär oss känna igen de olika stilepokernas formspråk, särskilda attribut, samt de förutsättningar och sammanhang ur vilka de formats.

Vi jämför olika miljöer – från inredningar vid Kungliga slott till enklare motsvarigheter och utforskar hur förutsättningar och materialtillgång påverkar, vilka skillnader som finns och vad dessa beror på. 

Kursledare Ulrica Häller som har mångårig erfarenhet från auktionsbranschen diskuterar även kring vad som kommer upp på de stora auktionerna, vad som styr efterfrågan och prisbild, liksom berör frågor och avväganden som konservering, restaurering och renovering.

Kursen ges under sex tisdagar klockan 14-16 under vårterminen 2024. Kursen vänder sig till dig som arbetar med möbler och inredning, har ett intresse för historia eller vill lära dig mer om möbler och antikviteter.

Varmt välkommen!

Information

  • Datum: Tisdag 23 och 30 januari, 6, 13 och 20 februari, samt 5 mars. Paus för sportlov 27 februari.
  • Tid: Klockan 14–16.
  • Plats: Grev Turegatan 55A, Stockholm.
  • Pris: 3 000 kr inkl. moms. Te, kaffe och fika ingår.

Lärare

Ulrica Häller

Ulrica är konsthistoriker, en uppskattad föreläsare från Stockholms Auktionsverks Antikskolan samt museilärare vid Kungliga Slottet. Hon har en passion för historiska interiörer, antikviteter och äldre föremål och en orubblig övertygelse om att det är kul att lära. Kunskap gör livet rikare!