Kursbeskrivning

Dolda graviditeter, ond bråd död och förbjuden romantik. Inom konsten lever många symboler och spännande berättelser, men bara ett tränat öga förstår sig på dem.

Lär dig tolka hemliga budskap och dolda meningar med Anna-Kaisa Summanen Öhgren, lektor i konsthistoria.

Kursen börjar 13 oktober 2021, och fortsätter under sex livestreamade föreläsningstillfällen.

Föreläsningarna sker live i Zoom och spelas in för att kunna ses även i efterhand upp till en månad efter avslutad kurs.Kursinnehåll

Föreläsning 1
Datum: Onsdagen den 13 oktober kl 17.30

Anna-Kaisa Summanen Öhgren inleder kursen med antikens mäktiga gudar och gudinnor. Vi pratar om skönhet, mytologi, styrkor och klassiska symboler.

Föreläsning 2
Datum: Onsdagen den 20 oktober kl 17.30

Under renässansens var kristendomen central inom europeisk konst. Vi tittar på klassiska renässansmålningar och såkallade "vanitasmotiv" för att se hur människorna levde under guds vakande öga.


Föreläsning 3
Datum: Onsdagen den 3 november kl 17.30

Helgon och profeter 


Föreläsning 4
Datum: Onsdagen den 10 november kl 17.30

Under barocken ser vi ofta stilleben och prunkande buketter. Klassiska motiv som dessa kan uppfattas som lite intetsägande för den som är ny. Tittar vi närmre på detaljerna inser vi att en bild säger mycket mer än bara 1000 ord.

Den holländska guldåldern bjuder också på vilda fester med mat på golvet och snuskiga fantasier. 

Föreläsning 5
Datum: Onsdagen den 17 november kl 17.30

Vem är vem? Vi tittar på historiskt måleri med kungar, vikingar och riddare.  Vi möter rikets mäktigaste och försöker förstå hur de ville skriva in sig på världskartan och i historieböckerna.

Föreläsning 6
Datum: Onsdagen den 24 november kl 17.30 

I den avslutande föreläsningen tar vi fram förstorningsglaset och granskar porträtt från olika århundrande. En fluga på väggen skvallrar om från slottens mörkaste hemligheter.

Kursens lärare

Anna-Kaisa Summanen Öhgren

Lektor i konst & designhistoria

Läs mer om Anna-Kaisa