Kursbeskrivning

Dolda graviditeter, ond bråd död och förbjuden romantik. Inom konsten lever många symboler och spännande berättelser, men bara ett tränat öga förstår sig på dem.

Lär dig tolka hemliga budskap och dolda meningar med Anna-Kaisa Summanen Öhgren, lektor i konsthistoria.

Kursen börjar måndagen 8 november 2021, och fortsätter under tre livestreamade föreläsningstillfällen.

Föreläsningarna sker live i Zoom och spelas in för att kunna ses även i efterhand upp till en månad efter avslutad kurs.Kursinnehåll

Föreläsning 1
Datum: Måndagen den 8 november kl 17.30

Anna-Kaisa Summanen Öhgren inleder kursen med antikens mäktiga gudar och gudinnor. Vi pratar om skönhet, mytologi, styrkor och klassiska symboler.

Föreläsning 2
Datum: Måndagen den 15 november kl 17.30

Under renässansens var kristendomen central inom europeisk konst. Vi tittar på klassiska renässansmålningar och såkallade "vanitasmotiv" för att se hur människorna levde under guds vakande öga.

Föreläsning 3
Datum: Måndagen den 22 november kl 17.30

Under barocken ser vi ofta stilleben och prunkande buketter. Klassiska motiv som dessa kan uppfattas som lite intetsägande för den som är ny. Tittar vi närmre på detaljerna inser vi att en bild säger mycket mer än bara 1000 ord.

Den holländska guldåldern bjuder också på vilda fester med mat på golvet och snuskiga fantasier. 

Kursens lärare

Anna-Kaisa Summanen Öhgren

Lektor, konst & designhistoria

Anna-Kaisa Summanen Öhgren har en fil.kand. i konstvetenskap och gedigen erfarenhet av undervisning bl.a. som lektor på Södertörns högskola där hon föreläser i designhistoria. Hon har vigt hela sin karriär åt konst och antikviteter och var under många år intendent på auktionshus. Anna-Kaisa har särskilt djup kunskap om 1800- och 1900-talets konst, konsthantverk och design. Hon älskar utmaningen i att analysera konst, från symbolladdat 1600-tal till det helt samtida. Den tidiga modernismen är hennes favoritperiod och hon är särskilt förtjust i art deco.